Историјат спорта

ММА – најкомплетнија борилачка вештина данашњице

ММА је данас најпопуларнији борилачки спорт, нарочито у Америци, где претендује да преузме примат у гледаности који тренутно држи амерички фудбал. Такође, у Јапану, Бразилу и Русији, постоје на хиљаде клубова у којима на стотине хиљада људи изучава ову вештину. Оно што људе толико привлачи ка ММА борилачком спорту јесте његова динамичност и атрактивност. Технике које се уче су веома разноврсне и ефикасне тако да вежбачима омогућавају брзо напредовање.

ММА (Mixed Martial Arts, мешовите борилачке вештине) представља модерни борилачки спорт у коме се користе различите технике више борилачких вештина. Овај спорт обједињује различите дисциплине, како из борилачких тако и олимпијских спортова, као што су: бокс, кик бокс, карате, , jiu­jitsu, muay thai, теквондо, рвање, џудо итд.  Зависно од периода и поднебља за оно што данас називамо модерним ММА, користили су се и термини као што су vale tudo, free fight и ultimate fight.

Експанзија ММА борилачког спорта почиње крајем деведестих година прошлог века и за веома кратко време, он постаје најпопуларнији борилачки спорт у свету. Ово је спорт са најбржим растом популарности која се данас мери милионским аудиторијумом. ММА је строго одређен ригорозним правилима која су ову вештину подигла на ниво спорта, тако да се данас одржавају светска и европска првенства на којима учешће узима велики број земаља. Од 2013. године челници светске ММА организације воде интезивне преговоре о олимпијској будућности овог спорта.

Далеким претком мешовитих борилачких вештина сматра се старогрчка борилачка вештина панкратион. Грци су 648. године пре нове ере панкратион увели на Олимпијске игре. Реч панкратион је комбинација две грчке речи: пан, која значи све, и кратос, која значи моћ или снага. У питању је прилично добар опис самог спорта, пошто је у питању била комбинација хеленског бокса и рвања.

ММА борилачки спорт је међународни успех постигао тек 1993. кроз UFC турнире (Ultimate Fight Championship), које је у Америци покренуо Рорион Грејси.

Након ових почетака, на ММА сцени се појављују бројни значајни представници овог спорта широм света. Ови “савремени гладијатори” у много чему се разликују од BJJ бораца са почетка 1990-тих. Брзо долази до појаве бројиних, веома успешних новонасталих стилова борења.

Победа на турнирима и шампионатима данашњице скоро да је немогућа, уколико борац осим БЈЈ подједнако добро не влада ударачким техникама (боксом, кик-боксом, тајландским боксом…) и рвањем. Због тога се у свету, за овакав вид борбе, усталио термин ММА. Овај термин најбоље описује концепцију слободне борбе, а то је да су у једну целину уклопљене разне борилачке вештине, творећи тако систем борења који у себи обједињује рвачке и ударачке технике, а борба се води на свим дистанцама и нивоима (од стојећег става до партера).

Током протеклих година ММА је постао најпопуларнији борилачки спорт и у нашој земљи, о чему сведоче бројни ММА клубови широм Србије. Прво аматерско ММА такмичење у Србији одржано је априла 2014. у спортском центру Шумице. ММА Савез Србије 2013. године постаје део светске аматерске ММА организације (WMMAA) са седиштем у Москви, и тако постаје део светске породице земаља које раде на промоцији, развоју и одржавању државних и регионалних такмичења.


© ММА САВЕЗ СРБИЈЕ
powered by: TeamLink